image666.jpg

Bäst i upplösning 1344x840


Om cookies.

kakor.jpg

 

1 Amerikanska fyrkanter.

4 ägg, 4 dl. strösocker, 100 gr. smör eller margarin, 1 dl. cakaopulver, 2 dl. grovhackad sötmandel,

2 dl. vetemjöl, 2 tsk. bakpulver. Garnering: 200 gr. mörk blockchoklad smält. Vispa ägg och socker poröst. Rörner smält fett, kakao och mjölet,blandat med bakpulver och mandel. Slå smeten i en smord och bröad långpanna och grädda i 225° i 15-20 minuter. Skaka långpannan en gång mot slutet av gräddningen så att kakan sjunker ihop något. Den blir lite seg på så sätt. Låt kakan svalna någotinnan den glaseras med smält choklad. Låt den bli kall innan den skärs i rutor.

 


2 Apelsinmuffins.

3 dl socker, 4 ägg, 250 gr margarin, 5 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, saft av en halv apelsin och skalet av en halv apelsin. Rör smör och socker poröst. Tag ett ägg i sänder och rör ner.Blanda vetemjöl och bakpulver. Sist blandas saften ned. 175° varm ugn.

 


3 Bondkakor 2.

200 gr. smör eller margarin, 1 1/2 dl. socker, 5 dl. vetemjöl, 2 msk. sirap, 1/2 tsk. bikarbonat, 75 gr. hackad mandel, 2 tsk vanillinsocker. 1. Blanda smör, socker och sirap.

2. Blanda sammande övriga ingredienserna och tillsätt dessa. Arbeta ihop till en deg.

3. Forma degen till rullar, c:a 4 cm. i diameter. Lår rullarna stå kallt i c:a1 timme.

4. Skär c:a 6 mm. tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakornai 200° i 8-10 minuter.

 


4 Chokladdoppade nötpinnar.

100 gr. hasselnötskärnor, 100 gr. smör eller margarin, 1/4 dl. socker, c:a 1 1/4 dl. vetemjöl, 50 gr.

blockchoklad.

1. Finhacka nötkärnorna.

2. Rör smör eller margarin med sockret.

3. Blanda de finhackade nötterna med vetemjölet och tillsätt detta. Arbeta ihop till en deg.

4. Rulla ut degen i fingertjocka längder. Skär dem i 4-5 cm. bitar.

5. Grädda kakorna i 175-200° i 10-12 minuter.

6. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Doppa den ena ändan av kakorna i chokladen och

lägg dem på bakplåtspapper eller folie att stelna.

 


5 Chokladrulltårta.

3 ägg, 1 1/2 dl. socker, 1 1/4 dl. vetemjöl, 1 tsk. bakpulver, 2 msk. kakao. Fyllning: 2 msk. vetemjöl,

1 dl. vatten, 1 äggula, 50 gr.margarin, 1/2 dl. florsocker.

Gör rulltårtan på vanligt sätt. Grädda i 250° i 8 minuter. Blanda mjöl och vatten,

låt koka upp. Rör i äggulan och låtsvalna. Rör margarin och socker mjukt, tillsätt

krämmen lite i taget. Bred smörkrämmen över kakan och rulla ihop den. Förvara svalt.


 

6 Cigarrer.

200 gr. sötmandel eller hälften mandel och hälften nötkärnor, 200 gr. socker, 1 tsk. malen kanel,

3 äggvitor. Garnering: Smält blockchoklad,

kokosflinger, mjöl och lite socker till utbakning.

1. Mal mandeln ( och nötterna ) och blanda samman med sockeroch kanel.

2. Vispa vitorna lätt till skum och vänd ner mandelblandningen. Strö lite mjöl och en gnutta socker

på bakbordet. Rulla ut degen till längder, drygt lillfingertjocka. Skär i bitar, 5-6 cm. långa, och

lägg dem på bakplåtspapper.Grädda mitt iugnen, 200°i c:a 8 minuter. Sätt ev. en extra

plåt under kakplåten så kakorna ej blir för mörka i botten.

3. När kakorna svalnat helt penslar du dem med smält blockchoklad i enaändan och doppar i lite kokosflinger.

Om du fryser kakorna ska de tina öppet på fat.

 


7 Fikonbullar.

3 hg fikon, 1 ägg, 2 hg socker, 3 msk kakao, 250 gr kokosfett, Garnera med kokosflinger.

Lägg först fikonen i en kastrull i lite vatten och låt dem koka några minuter. Slå av vattnet,

hacka fikonen då de svalnat. Smällt kokosfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Sätt till

kokosfettet och kakaon och rör jämt. Blanda ner fikonen, rulla med inoljad hand.

 


8 Smulpaj med cornflakes.

4 personer, dessert.5 dl cornflakes, 1 1/2 dl vetemjöl, 125 gr margarin, 3/4 dl socker. Till fyllning: 500 gr

rabarber,4-6 stjälkar, 1 dl socker, 1 msk potatismjöl, 1-2 msk socker, 1 tsk kanel eller4-6 äpplenSmula

sönder flingorna med fingrarna, blanda ihop ingredienserna. Värm ugnen till 225° Lägg cornflakes i en skål.

Tillsätt vetemjöl, socker och margarin. Med Rabarber: Skölj rabarbernaoch skala dem. Skär dem i skivor.

Varva dem med socker, blandat med potatismjöl på ett ugnssäkert fat. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda

mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera pajen ljummen med halvtinad glass, vaniljsås eller grädde. Med

äpplen:Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Strö över

socker och kanel. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Servera pajen ljummen med halvtinad glass, vaniljsås eller grädde.

 


 

9 Chokladbitar, kakor, c:a 24 st.

100 gr. mörkblockchoklad, 75 gr. smör, 3ägg, 2 dl. socker, rivet skal av en halv apelsin, 30 gr. hackade

syltade apel- sinskal, 30 gr hackade nötkärnor, 1 1/2 dl. vetemjöl. Flisa blockchokladen och smält den

och matfettet i vattenbad eller imikrovågsugnen. Låt blandningen svalna. Vispa ägg och socker

poröst. Tillsätt chokladblandningen. Blanda i apelsinskalet och nötterna samt mjölet. Häll

smeten i en välsmord, c:a 20x30 cm långpanna. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i c:a 30

minuter. Kakan kan gärna få vara lite kladdig inuti. Låt den svalna. Skär den i bitar.


 

10 Jitterbuggare, kakor.

c:a 4 1/2 dl. vetemjöl, 1 dl. socker, 2 hg. smör. Fyllning: 2 äggvitor, 4 msk. socker.

1. Hacka samman mjöl, socker och smör till en deg. Lägg degen kallt att vila.

2. Vispa vitorna tillhårt skum. Tillsätt socker och fortsätt att vispa någon minut.

3. Dela mördegen i två bitaroch kavlaut varjedeltillenrektangel c:a 16x30 cm.

4. Bred äggviteskummet över mördegen och rulla ihop degplattorna som två rulltårtor. Lägg

dem på en skärbräda och låt dem stå kallt en stund.

5. Skär rullarna i 1/2 cm. tjocka skivor och lägg dem på smord plåt. Grädda i mitten av ugnen

i c:a 12-15 minuter i 175°.

 


11 Syltkakor läckra.

c:a 35 st.

Mördeg: 4 1/2 dl. vetemjöl, 200 gr. smör eller margarin, 1/2 dl. socker, 1 litet ägg, Mandeldeg:

300 gr. mandelmassa, 1 äggvita, 1 msk. smör eller margarin,Garnering: Fast hallon- eller jordgubbssylt.

Mördeg: Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Forma degen till två rullar, c:a 5 cm. i diameter,

som ställs kallt att stelna. Skär sedan rullarna i tunna skivor och lägg på smordplåt.

Mandeldeg: Riv mandelmassan fint på rivjärn och rör ut den medäggvita och smör till en

slät massa. Spritsa en ring runt ytterkanten på varje kaka och lägg en syltklick i mitten. Grädda

i 175° tills kakorna har fin färg, c:a 10 minuter.

 


12 Adventsrulle, kakor.

2 dl. äggvitor (c:a 6 st.), 3 dl. socker, 100 gr. hasselnötter finhackad, 1 dl. vetemjöl. Fyllning: 2 dl.

vispgrädde, 2 dl. créme fraiche, 3 msk. florsocker, 100 gr. mörk blockchoklad, 1 burk mandariner eller

aprikoser, Garnering: c:a 100 gr. blockchoklad.

Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i en stråle under fortsatt vispning till en tjock styv

marängmassa. Blanda finhackade nötter och mjöl och vänd försiktigt ner det. Bred ut massan i

en långpanna klädd med väl smort bakplåtspapper ( 30x40 cm. ). Grädda i 175° i 15-20

minuter. Gräddas kakan för länge blir den svår att rulla.Stjälp upp kakan på bakduk

och dra försiktigt bort papperet.Låt kakan svalna någon minut och sedan kallna under långpannan.

Fyllning: Vispa grädde, créme fraiche och florsocker ganska hårt. Hacka blockchokladen och den välavrunna

frukten. Rör ner choklad och frukt och bred fyllningen över den kalla kakan. Rulla ihop kakan och ringla

över smält blockchoklad. Låt den ligga med skarven nedåt i kylen.

 


13 Banankaka.

Tillagningstid: Över 20 min Smält fettet i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca24 cm i diameter. Gräddai 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig. Serverakakan helt kall med en klick grädde eller en kula pecannötsglass.

75 g smör, 2 1/2 dl socker, 2 msk mjölk, 1/4 tsk salt, 1 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 2 mogna bananer, 100 g blockchoklad, 2 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat

 

 


14 Amerikanska blåbärsmuffins

Tillagningstid: Över 20 min

Portioner: 6 st

Rör matfett och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Fyll smeten i en smord muffinspanna för 6 stora muffins eller i pappersformar. Tryck i blåbären med en sked. Strö över mandelspånen. Grädda i 200°C, ca 15 min. Låt muffinsarna svalna i pannan innan de lossas.

150 g smör eller margarin, 2 dl socker, 2 ägg, 1 tsk vaniljsocker, 1Ú2 dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver,

100 g blåbär (ca 2 dl), 25 g mandelspån.

 

 


15 Banan- och chokladkaka

Tillagningstid:Över 20 min

Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800W), ca 1 min. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner matfett, gräddfil och vetemjölet blandat med bakpulver och bikarbonat. Dela smeten i två bunkar. Skala och mosa bananerna. Blanda den ena smeten med bananmos och den andra med kakao. Häll smetarna växelvis i en lätt smord och bröad avlång form ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 1 tim. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och får kallna på galler.

125 g smör eller margarin, 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl gräddfil, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1Ú2 tsk bikarbonat,

2 bananer, 2 msk kakao.

 


 

16 Adventstårta

Tillagningstid: Över 20 min

Portioner: 10

Mal mandeln i mandelkvarn. Vispaäggvitorna till fast skum. Vänd ner mandeln och sockret. Markera 3 rundlar ca 24 cm i diameterpå bakplåtspapper. Bred mandelsmeten i rundlarna och grädda bottnarna en i taget i 200°C, ca 10 min. Låt bottnarna svalna på plåten och lossa dem sedan försiktigt. Blanda äggulor, socker, kakao, grädde och smör i en kastrull. Sjud krämen tjock under vispning. Tillsätt vaniljsocker och ingefära och låt krämen kallna. Lägg ihop bottnarna med kräm mellan och ovanpå bottnarna. Grovhacka choklad och mandel och strö på tårtan. Serveras riktigt kall. Tips! Passar även dig som ej tål gluten.

100 g sötmandel, 3 äggvitor, 1 dl socker.

KRÄM:

3 äggulor, 1/2 dl socker, 1 msk kakao, 2 dl vispgrädde, 50 g smör eller margarin, 1 tsk vaniljsocker, 3 krm ingefära (mald, 2-3 krm).

GARNERING: 50 g mörk choklad 10 sötmandlar.


17 Kanelbullar

Cirka 40 stycken .

Tid: Drygt 60 minuter

Ingredienser:

Degen:

15 dl vetemjöl, 900 g, 1 dl vit baksirap eller socker, 3/4 tsk salt, 1 tsk mald kardemumma, 150 g rumsvarmt smör, 1 paket jäst för söta degar, 50 g, 5 dl mjölk

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör, 3/4 dl strösocker, 2 msk mald kanel, bakformar av papper, 1 ägg till pensling

pärlsocker till garnering Provkökens tips förbättrar resultatet. Smöret ska klickas i rumsvarmt, inte smältas. Jästen behöver inte lösas upp i vätska om man bakar med maskin utan kan smulas direkt i mjölet.

En gammal regel är viktig, degvätskan får vara högst 37 grader varm, annars dör jästen och bullarna blir trista. Frys in det som inte går åt direkt och värm bullarna när du ska servera dem, då smakar de som bäst.

Gör så här:

Häll upp det mesta av mjölet i en bakbunke eller matberedarens skål, spara en knapp deciliter till utbakning.

Tillsätt baksirap eller socker, salt, kardemumma och smöret i klickar. Smula jästen över.

Värm lite av mjölken och blanda med resterande kall mjölk till max 37 grader.

Häll mjölken i bakskålen och arbeta ca 5 minuter i maskin. Degen ska börja släppa kanterna på skålen.

Den som arbetar degen för hand bör lösa upp jästen i lite av den ljumma mjölken.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Låt degen jäsa ca 30 minuter under handduk. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar.

Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullen i bitar och lägg i pappersformar. Jäs cirka 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med vispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna 8 -10 minuter.

 


18 Krans

Tid: 1 timma 30 minuter

Ingredienser: 1/2 sats av saffransdeg, 100 g mandelmassa, 2 syrliga äpplen, uppvispat ägg till pensling, pärlsocker

Ta halva den jästa degen utan russin och kavla ut till en rektangulär platta. Riv mandelmassan och strö över. Skala och skiva äpplena ganska tunt och fördela över degen. Rulla ihop och sätt ihop till en krans. Klipp ganska stora tag med en sax i degen på ovansidan av kransen och vik degsnibbarna växelvis åt höger och vänster. Jäs kransen cirka 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader varm ugn, nedre delen, cirka 25 minuter.


19 Gifflar med mandelmassa

Portioner: 24 små gifflar

Tid: Mer än 60 minuter

Ingredienser: 1/2 sats av saffransdegen , 100 g mandelmassa , 2 små syrliga äpplen , uppvispat ägg till pensling , pärlsocker eller hackad mandel

Dela degen i 3 cirka 1/2 cm tjocka bollar. Kavla ut dem till runda kakor som skärs i cirka 8 snibbar vardera.

Lägg lite riven mandelmassa och rivet äpple på varje snibb och rulla ihop från bredaste sidan till en lätt böjd giffel med skarven på undersidan. Låt jäsa på plåt cirka 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker eller mandel och grädda cirka 8 minuter i 225 grader varm ugn.


20 Morotsrutor

Portioner: 30-40 rutor

Tid: Mer än 60 minuter

Ingredienser: 100-150 g hackade valnötskärnor, 4-5 morötter (400 g) , 4 dl socker - helst hälften farin, 2 1/2 dl solrosolja , 5 medelstora ägg , knappt 5 dl vetemjöl, 1 RÅGAD tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat , 1/2 tsk salt , 1 1/2 tsk kanel

Glasyrtäcke av: 300 g Philadelphiaost , 1 RÅGAD dl siktat florsocker, 2-3 msk pressad lime (eller citron)

Morotsrutorna är saftiga och hållbara och kan därför bakas en eller ett par dagar i förväg. Man kan också frysa hela morotskakan (utan glasyr) någon vecka och sedan tina den över natten och glasera. Det kan vara bekvämt ibland att kunna förbereda...

Börja med att smörja en stor långpanna. Lägg ett bakplåtspapper i botten så behöver man bara smörja och bröa längs långpannans kanter, och man slipper rester av ströbröd i kakans botten. Ställ långpannan åt sidan. Värm ugnen till 180 grader.

Grovhacka valnötskärnorna. Om du gör det i en food processor/matberedare så behöver skålen inte sköljas ur (innan morötterna rivs). Tippa bara över nöthacket på en tallrik. Ställ åt sidan så länge.

Skala och riv morötterna ganska fint - ställ dem också åt sidan. Vispa ihop solrosolja och socker och rör sedan ner ett ägg i taget. Lägg också i de hackade valnötterna och de rivna morötterna. Blanda allt ordentligt.

Rör ihop vetemjöl med både bakpulver, bikarbonat (båda delarna behövs i det här fallet), salt och kanel. Vänd ner detta i kaksmeten. Häll eller lägg ut smeten i den smorda långpannan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan kallna. Bred sedan över en glasyr gjord av mosad Philadelphiaost som blandats/rörts med siktat florsocker och lite citron- eller limesaft.

Låt glasyren stelna och skär sedan den stora kakan i mindre bitar. Garnera gärna med tunna, tunna strimlor av lime- eller citronskal.


21 Muffins

Portioner: 16 st

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 2 1/2 dl vetekli , 2 1/2 dl vetemjöl , 1 tsk bikarbonat , 1 stort ägg , 3 msk raps- eller solrosolja , 1 1/2 dl flytande honung , 2 1/2 dl mjölk , 1 -2 tsk vaniljsocker ,1 msk torkade aprikose ,1 msk torkade dadlar, 1 msk torkade persiko , 1 msk russin, gärna sultanarussin , 2 msk hackade makadamianötter eller skalade mandlar

Blanda kli, vete, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. I en annan skål blandas ägg, olja, honung och mjölk. Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Blanda också i den hackade torkade frukten och nötterna. Man kan använda den torkade frukt man gillar eller har tillgång till. Låt smeten stå täckt med plastfolie minst ett par timmar.

Sätt ugnen på 180 grader.

Rör om i smeten och fördela den i muffinsformar eller folieformar. Det är viktigt att formarna är stadiga, annars jäser muffinsen ut på bredden istället för på höjden vid gräddningen. Grädda 25 -30 minuter.

Serveras ofta till förmiddagste eller framför teven tillsammans med lite vanlig yoghurt och rivet apelsinskal.


22 Bananbröd

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 300 g skalade mogna bananer, 1 msk pressad citron , 2 dl socker , 3 dl vetemjöl , 2 ägg 1/2 dl mjölk , 1/2 dl nötolja eller rapsolja , 2 tsk bakpulver, 100 g finhackade pecannötter eller hasselnötter , 100 g finhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en skål.

Mosa bananerna och rör i citronsaften. Blanda dem i en skål med ägg, mjölk och olja. Rör i de torra ingredienserna samt nötter och chokladflis.

Häll upp smeten i en smord avlång brödform (2 liter) och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Det är normalt att ytan på kakan spricker. Bjud bananbrödet till te eller kaffe.


23 Bondkakor

Portioner: ca 90 kakor

Tid: mer än 60 minuter

Ingredienser: 200 g smör eller margarin , 2 1/4 dl socker , 1 msk sirap , 1 ägg , 1 dl sötmandel , 4 1/2 dl vetemjöl , 1 tsk bikarbonat

Grovhacka mandeln. Rör det rumsvarma smöret/margarinet tillsammans med socker och sirap tills det blir poröst. Blanda ned mandeln och ägget. Lös upp bikarbonaten i någon tesked ljummet vatten och tillsätt det. Blanda sist i mjölet.

Forma degen till två rullar med cirka 4 centimeters diameter. Ställ dem på en skärbräda, täck med plastfolie eller plastpåse och ställ in i kylen. När degrullarna blivit hårda är de lätta att skära med vass kniv i cirka en halv centimeter tjocka skivor. Grädda på bakplåtspapper eller smord plåt cirka 12 minuter i 175 grader varm ugn. De färdiga kakorna ska vara ljusbruna.


24 Chokladkaka

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 225 g smör , 225 g blockchoklad, helst Valrhona , 4 ägg , 2 dl socker , 2,5 dl vetemjöl ,1 tsk bakpulver , 4 cl Grand Marnier eller Cointreau eller mörk rom

Smält smöret med chokladen. Vispa ihop äggen och sockret och blanda med chokladsmöret. Häll i spriten. Sikta i mjölet och bakpulvret. Grädda i smord och bröad kakform i 200 grader 15 minuter.


25 Julens vörtbröd

Portioner: 2 limpor

Tid: 2 timmar och 30 minuter + ev surdeg

Ingredienser:

Surdeg:

1 1/2 + 1/2 dl kallt vatten , 1 1/2 + 1/2 dl rågsikt

Vörtdeg:

1 flaska porter (33 cl) , 1 dl mörk sirap , 2 krm mald nejlika , 1/2 msk mald ingefära , 25 g jäst surdegen (cirka 2 dl), 50 g smör eller margarin , 3/4 msk salt , cirka 13 dl rågsikt , 1 dl russin

Surdeg:

Rör ihop 1 1/2 dl mjöl och 1 1/2 dl vatten. Låt stå övertäckt i rumsvärme 2 dygn. Rör i 1/2 dl ytterligare av vardera mjöl och vatten och ställ in burken i kylen ett dygn.

Den som inte vill göra surdegen ökar mängden vätska i vörtdegen med 1 1/2 dl och mjölet med 1 1/2 dl.

Vörtdeg:

Ljumna porter, sirap och kryddor till 30- 35 grader. Rör om.

Smula jästen i en bunke och häll lite av den fingervarma degvätskan över. Blanda och tillsätt resten av vätskan samt fördegen.

Klicka i det rumsvarma smöret. Tillsätt saltet. Arbeta in rågsikten lite i taget. Ta inte mer mjöl än vad som behövs. Arbeta degen blank och smidig; den ska inte kännas kladdig. Låt degen jäsa cirka 60 minuter i rumsvärme. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta in russinen och forma två limpor.

Lägg limporna på en smord plåt eller i två avlånga bakformar 1 1/2 - 2 liter. Låt jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Grädda i 200 grader varm ugn 30-35 minuter. Knacka i botten av bröden. Det ska höras en dov ihålig ton när bröden är klara. Låt helst limporna vila någon dag inlindade i handdukar innan brödet skärs upp.


26 Klenäter

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 600-700 g vetemjöl , 250 g socker , 4 ägg , 100 g smör , 2,5 dl grädde , 1 tsk bakpulver det rivna skalet av en 1 citron. flottyr

flottyr eller majsolja till friteringen

Omkring hälften av mjölet blandas med bakpulvret, citronrivet och sockret. I detta finfördelas det kalla smöret med fingertopparna. Äggen vispas med grädden och rörs ner i det övriga.

Blandningen får vila på en kall plats ett par timmar. Seden blandas degen ut med så lite av det resterande mjölet som möjligt - klenäterna blir bäst om degen inte är för fast. Degen kavlas ut till tunna längder som sporras till bitar på 10 x 3 cm med en degsporre. Efter detta sporras en lång skåra i mitten av varje bit. Ena kortändan dras igenom denna öppning.

Bitarna friteras i fettet till dess de blir ljusbruna (efter cirka en minut). Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över strösocker. Avnjut dem i enskildhet med kaffe eller ett glas svartvinbärssaft.


27 Källarfranska

Portioner: 20 småbröd

Tid: 12 tim jäsning + 1 1/2 tim

Ingredienser: 50 g jäst, 7 dl kallt vatten, 2 msk god rapsolja, 1 msk salt, 5 dl rågsikt,12-13 dl vetemjöl eller lite mer

Sätt degen till franskorna kvällen innan de ska gräddas. De tillhör de bröd som blir ganska trista efter första dygnet så försök få i er så många som möjligt till frukosten när de ännu är varma och härligt luftiga.

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och vispa tills det löst sig. Tillsätt salt och mjöl (utom 1 dl vetemjöl).

Arbeta degen smidig. Den blir ganska lös. Täck med plastfolie och ställ in kylskåp eller sval över natten.

Morgonen efter: ta ut degen, knåda den elastisk och forma ett tjugotal bullar på ett mjölat bakbord. Strö resten av vetemjölet över bullarna och lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Värm ugnen till 225 grader och grädda bröden i 12-14 minuter. Stjälp upp dem på galler utan att täcka över dem. Servera inom kort.


28 Lantbröd

Portioner: 2 korgbröd eller 4 baguetter

Tid: mer än 60 minuter

Ingredienser: 7,5 dl kallt vatten, 10 g jäst, 20 g eller 1 msk salt, 200 g eller 3 dl durumvetemjöl, 900-1.000 g eller 15-17 dl vetemjöl

Degen görs kvällen före och bakas sedan ut på morgonen. Brödet blir extra vackert om det får jäsa i en korg. På Rosendal använder de också det här receptet till att baka baguetter.

Dag 1:

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, durumvetemjöl och sist vetemjöl lite i taget. Just den här degen ska vara ganska fast i konsistensen. Bearbeta degen kraftigt med träslev eller knåda den ordentligt på bakbord tills den har blivit slät och smidig. Täck degen med lock eller plastfolie och låt stå över natten. Tänk på att inte ha för liten bunke eftersom degen jäser till nästan dubbel storlek.

Dag 2:

Mjöla bordet och häll ut degen. Degen behöver inte knådas igen. Man samlar bara ihop den, delar den i två delar och lägger den i mjölade korgar för att åter jäsa.

Gör ni baguetter så dela degen i 4 delar. Rulla ut dessa till avlånga längder och strö på lite durumvete. Lägg dem på smord plåt för att jäsa. Täck med handduk.

Sätt nu ugnen på 250 grader och placera en långpanna i botten av ugnen. Korgbröden ska jäsa till nästan dubbel storlek, det kan ta uppemot en timme. Baguetter jäser snabbare. De kan flyta ut lite på plåten, men stiger snabbt igen.

När korgbröden har jäst vänds de försiktigt ut på en smord plåt. Sätt in plåten i ugnen. Slå 1/2 dl vatten i långpannan och stäng ugnsluckan direkt. Sänk värmen till 200 grader, då får bröden en knaprig, krispig yta.

De här bröden ska gräddas ganska hårt. Baguetterna i cirka 30 minuter, korgbröd 35 minuter. Täck över bröden och låt dem svalna så bevaras den knapriga skorpan.


29 Citronkaka

Tid: mer än 60 minuter

Ingredienser:

Form som rymmer minst 1 1/2 liter, 3 ägg, 2 dl socker, 100 g smör eller margarin, 1/2 dl mjölk, rivet skal av 1 citron, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver,matfett och ströbröd till formen

Glasyr:

1 1/2 dl florsocker +1 msk pressad citron

Knäck äggen i en skål och sätt till socker, rör om och låt stå så att sockret löser sig. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa formen.

Smält matfettet och blanda det med mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, sockerkornen ska i det närmaste ha lösts upp. Vänd ner smörblandningen, citronskalet och mjölblandningen.

Häll smeten i formen och sätt in kakan på galler placerat på nedersta falsen. Sänk värmen till 175 grader. Grädda kakan i cirka 40 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är torr i mitten. Låt kakan stå i formen cirka 10 minuter innan den stjälps upp.

Rör ihop glasyren så den blir slät och glasera kakan, gärna lite slarvigt, det ser bara trevligt ut.


30 Scones

Portioner: 2 stora eller 4 mindre

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 4 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl + 2 dl havregryn , 1/2 tsk salt , 2 tsk bakpulver , 50 g smör eller margarin , 1 1/2 dl filmjölk eller naturell yoghurt

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller matberedare.

Lägg i smör/margarin i bunken och fördela med fingrarna, alternativt kör till en gryning massa i matberedaren. Tillsätt fil eller yoghurt och blanda snabbt ihop degen. Klicka ut degen på smord plåt (eller med bakplåtspapper på) och forma bröden med mjölad hand. Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter.


31 Äppel- och russinbröd

Portioner: 3-4 bröd

Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:

Dag 1: 2 1/2 dl ljummet vatten, 25 g jäst, 225 g eller 4 dl vetemjöl, 120 g eller 2 dl grovt rågmjöl

Dag 2: 3 dl ljummet vatten, 50 g jäst, 15 g eller 1 knapp msk salt, 800 g eller 7 1/2 dl vetemjöl, 2 oskalade äpplen gärna en sort med fast kött, 2 dl russin, 1 dl solrosfrön

Det här brödet smaksätter bagarna på Rosendal med olika saker. Till exempel oliv, fårost eller valnöt.

Dag 1:

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan i mjölet till en fast deg. Låt stå i rumstemperatur över natten i en bunke täckt med lock eller plast.

Dag 2:

Lägg russinen i blöt 15 minuter och sila bort vattnet. Då "stannar" russinen kvar i degen under gräddningen och kryper inte ut. Lös jästen i vattnet. Tillsätt degen från gårdagen och därefter salt och mjöl. Blanda till en smidig deg och låt jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.

Tillsätt sedan de tärnade äpplena, russinen och solrosfröna. Tag upp degen på bakbordet. Dela den i 3-4 bitar och knåda den till runda limpor. Sätt ugnen på 250 grader. Placera bröden på bakplåt och låt jäsa i 30 minuter. Sätt de färdigjästa bröden i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 25 minuter.


 

 32 Mockatårta från Holland

Förberedelser: ca 30 minuter

Gräddning: ca 30 minuter

Ugnstemperatur: 180 grader

Ingredienser: (8-10 bitar)

Kaka: 175 gram smör eller margarin, 175 gram ljus farin, 3 ägg, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 msk starkt bryggt kaffe.

Fyllning och garnering: 100 gram smör eller margarin, 250 gram florsocker, 1 äggula, 2 msk starkt bryggt kaffe, 100 gram valnötskärnor.

Beredning: Rör matfett och farinsocker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder, och därefter kaffet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Fyll den i smord form och grädda tills kakan känns torr med en sticka.

Stjälp upp den färdiga kakan, låt den kallna och dela den i 3 bottnar.

Rör smör eller margarin till fyllningen med större delen av det siktade florsockret. Blanda äggula och kaffe i smörkrämen.

Bred nötkräm mellan bottnarna, sikta resten av florsockret över kakan ooch spritsa nötkräm i toppar runt kanten. Lägg en valnötskärna som garnering på krämtopparna.


33 Banankaka från Puerto Rico

Förberedelser: ca 30 minuter

Gräddning: ca 35 minuter

Ugnstemperatur: 200 grader

Ingredienser: (6-8 personer)

Pajdeg: 200 gram vetemjöl, 125 gram smör eller margarin, 50 gram socker, 1-2 äggulor, 1-2 msk vatten.

Fyllning: 3 msk aprikosmarmelad, 3 bananer, saft av 1/2 citron, 3 äggvitor, 2 msk majsenamjöl, 1 1/4 dl socker, 100 gram mald sötmandel.

Garnering: 50 gram russin, 50 gram flagad mandel.

Beredning: Hacka samman mjöl och matfett på bakbordet. Tillsätt sockret och arbeta snabbt ihop degen med äggulor och vatten.

Klä en pajform med degen.

Pensla pajbotten med marmeladen, fyll med bananskivor och droppa på citron.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner en blandning av majsenamjöl, socker och mandel. Bred smeten över fyllningen och grädda kakan ca 15 minuter på mellanläge i ugnen.

Tag ut formen och strö på russin och flagad mande. Grädda kakan färdig. Sänk värmen något om kakan ser ut att bli för brun.


34 Munkringar från England

Förberedelser: ca 20 minuter

Fritering: ca 5 minuter

Ingredienser: (ca 15 stycken)

50 gram smör eller margarin, 3/4 dl socker, 1 ägg, rivet skal av 1/2 citron, ca 4 dl vetemjöl, en nypa salt, 1 tsk bakpulver, 1 dl tunn grädde, olja till fritering.

Beredning: Rör matfett och socker vitt.

Tillsätt ägg och citron samt mjölet (blandat med salt och bakpulver) omväxlande med grädden.

Arbeta ut degen på bakbordet och rulla den till fingertjocka längder.

Forma ringar och koka dem i 180 grader olja. Kontrollera helst temperaturen med särskild termometer.

Rulla de nykokta munkringarna i socker.

Varma munkar med hjortronsylt och vispad grädde är en delikatess.


35 Pepparkakor

Portioner: ca 250 st

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 250 g rumsvarmt smör. 1 1/2 dl ljus sirap, 1 1/2 dl socker, 1 1/2 msk mald kanel, drygt 1/2 msk stött kardemumma, 1/2 msk mald nejlika, 1/2 msk mald ingefära (torkad), 1/2 msk malt pomeransskal, 1 msk bikarbonat + 1 msk vatten, 1 1/2 dl vispgrädde, 600 g vetemjöl (knappt en liter), + lite till utbakning

Rör rumsvarmt smör med sirap, socker och alla kryddor. Stöt gärna kardemummakärnorna själv för att få mer smak. Blanda allt noga.

Lös upp bikarbonaten i vatten och rör i. Tillsätt grädden. Arbeta slutligen in mjölet till en inte alltför fast deg. Täck bunken och låt den stå i kylskåp att svälla 1-2 dygn.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen och dela den i 4-5 bitar. Lägg tillbaka degen i kylen och ta fram en bit åt gången på arbetsbänken och kavla ut tunt (2-3 mm) på mjölat bakbord. Ta ut kakor med mått och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna cirka 4 minuter.

Tips: När du tröttnat på att ta ut små pepparkakor: Skär ut och baka två bottnar i tårtstorlek till en "tårta" att fylla med ädelostkräm.


36 Klenäter

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 600-700 g vetemjöl , 250 g socker , 4 ägg , 100 g smör , 2,5 dl grädde , 1 tsk bakpulver , det rivna skalet av en 1 citron, flottyr eller majsolja till friteringen

Omkring hälften av mjölet blandas med bakpulvret, citronrivet och sockret. I detta finfördelas det kalla smöret med fingertopparna. Äggen vispas med grädden och rörs ner i det övriga.

Blandningen får vila på en kall plats ett par timmar. Seden blandas degen ut med så lite av det resterande mjölet som möjligt - klenäterna blir bäst om degen inte är för fast. Degen kavlas ut till tunna längder som sporras till bitar på 10 x 3 cm med en degsporre. Efter detta sporras en lång skåra i mitten av varje bit. Ena kortändan dras igenom denna öppning.

Bitarna friteras i fettet till dess de blir ljusbruna (efter cirka en minut). Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över strösocker. Avnjut dem i enskildhet med kaffe eller ett glas svartvinbärssaft.


37. Jordgubbstårta

 

Till ca 10 bitar behövs:

Tårtbotten:

4 ägg, 2 dl socker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver

Fyllning:

1 1/2 liter färska jordgubbar, 2 msk socker, 1 banan, 4 dl vispgrädde, ev 2 msk slät aprikosmarmelad

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form som rymmer ca 2 1/2 liter.

2. Vispa ägg och socker poröst. Sikta samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.

3. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Ta ut den och låt den ånga av. Vänd sedan upp den och låt den svalna under bakduk.

4. Dela tårtbottnen i två delar på höjden. Mosa ihop 1/2 liter jordgubbar med socker och banan. Bred moset på den ena tårtbottnen och lägg den andra ovanpå.

5. Vispa grädden och bred ett jämnt lager över hela tårtan, även runt kanten. Spritsa gärna en del av grädden till ett snyggt mönster. Dela jordgubbarna som är kvar och arrangera dem på toppen.

6. Smält aprikosmarmeladen i en liten kastrull eller i mikrovågsugnen. Pensla den försiktigt på jordgubbarna så de får en glansig yta.


38. Mandelpaj

C:a 8-10 bitar:

Pajskal:

3 dl vetemjöl, 1/2 dl farinsocker, 125 g smör, 1 äggula

Fyllning:

200 g mandelmassam, 1 msk finhackad syltad ingefära, 2 ägg, 1/2 dl mjölk

Tosca:

50 g smör, 3/4 dl strösocker, 1 msk vetemjöl, 1 msk grädde eller mjölk, 100 g flagad mandel

 

1. Blanda mjölet med farinsockret till degen. Hacka ner smöret med en kniv tills det är i små bitar.

2. Tillsätt gulan och knåda snabbt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en lätt smörad form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Ställ formen kallt i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3. Riv mandelmassan grovt. Vispa mandelmassa, ingefära och ägg fluffigt med elvisp. Rör i mjölken.

4. Häll smeten i pajformen och grädda i ca 20 minuter.

5. Koka under tiden upp alla ingredienser till toscasmeten.

6. Ta ut pajen och låt den stå några minuter innan toscasmeten breds över. Grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills pajen fått gyllenbrun färg.

 


 39. Banan- och kanelcroissant

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

1 medelstor croissant, 2 bananer, skivade, kanel, strösocker

Till servering:

vaniljglass

Sätt ugnen på grillvärme.

Halvera croissanten. Grilla halvorna lätt i ugnen. Lägg på bananskivor och strö över generöst med kanel och socker. Ställ tillbaka croissanterna under grillelementet tills sockret har smält och bubblar lite. Servera med vaniljglass.


40. Kladdkaka med jordnötter

Portioner: ca 10 bitar

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

150 g smör, 2 1/2 dl socker, 1 dl kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 2 dl vetemjöl, ca 1/2 dl ströbröd, 1 dl grovt hackade torrostade, jordnötter eller hela pinjenötter

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

Smält smöret i en lite större kastrull så du kan röra ihop kaksmeten i den.

Lyft kastrullen från spisen och rör ner kakao, socker och vaniljsocker i smöret. Blanda i ett ägg i taget och vänd ner mjölet.

 

Häll smeten i formen, strö över nötterna och sätt in den i nedre delen av ugnen. Grädda i 23 minuter, kakan ska fortfarande vara lös i mitten. Låt den svalna och ställ sedan in den i kylen i några timmar innan den skärs upp.


41 Godaste blåbärsbullarna

12 st:

25 g jäst, 75 g smör eller margarin, 2 1/2 dl mjölk, 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 6&endash;7 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör eller margarin, 3/4 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj, 1 1/2 dl blåbär, 1 msk strösocker, 1 msk majsstärkelse

Pensling:

ägg

Ugn: 250°

Gör så här:

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut. Dela den i 12 bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.

3. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Blanda blåbären med socker och majsstärkelse. Gör en fördjupning i varje bulle och klicka i smörfyllning och blåbär.

4. Låt bullarna jäsa i 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter.


42 Chokladmuffins

14 stycken:

2 ägg, 2 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1/2 tsk vaniljsocker, 1 msk kakao, 75 g mörk choklad, 3/4 dl flytande margarin, 1 dl mjölk

Garnering:

1 dl florsocker, 1&endash;2 tsk vatten, jordgubbar

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, och sikta ner i smeten.

2. Rör i hackad choklad, margarin och mjölk. Skeda upp smeten i formar av bullstorlek och grädda i 12 minuter.

3. Rör ihop florsocker och vatten, och garnera de avsvalnade muffinsen. Toppa med en halv jordgubbe.

Tips!

Byt ut jordgubben mot någon typ av strössel från butikens bakhylla.


43 Hastbullar

12 stycken:

50 g smör eller margarin, kylskåpskallt men i bitar, 2 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 1/2 dl sötningsmedel, strö- eller 1/2 dl råsocker strö-, 2 tsk bakpulver, 1 ägg, 1 dl lättfil, 1 äpple

Ugn: 225°

Gör så här:

1. Finfördela fettet i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och filmjölken, och blanda samman ingredienserna.

2. Fördela smeten i veckade pappersformar som du först har ställt ut på en plåt. Stick en tunn äppelklyfta i varje bulle och skjut in plåten mitt i ugnen. Grädda till lagom färg i 12&endash;15 minuter.


44 Mandelrutor

20 stycken:

200 g sötmandel, 200 g florsocker, ca 3 1/2 dl, 3 äggvitor

Kräm:

1 dl strösocker, 3 msk vatten, 3 äggulor, 2 msk kakao, 125 g smör

Ugn: 175°

Gör så här:

1. Skålla, skala och mal mandeln, och blanda den med siktat florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner i mandeln.

2. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper, 35x25 cm, och grädda i 20 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor.

3. Koka socker och vatten häftigt tills du kan dra en droppe mellan tummen och pekfingret så att en tråd bildas, ca 10 minuter.

4. Vispa upp äggulorna i en skål och tillsätt sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa tills det svalnat.

5. Vispa ner kakaon och smöret i klickar. Lägg ihop rutorna med kräm emellan och förvara kallt.


45 Sommarkaka med jordgubbar

12 stycken:

glutenfritt ströbröd eller Po-fiber, 2 1/2 dl strösocker, 3 dl potatismjöl, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 1 1/2 tsk bakpulver, 3 ägg, 1 1/2 dl flytande fett (motsvarande 150 g smält avsvalnat smör/margarin), 2&endash;2 1/2 dl jordgubbar

Ugn: 175°

Gör så här:

1. Smörj en ugnssäker form med måtten 20x30 cm och bröa den med glutenfritt ströbröd eller Po-fiber.

2. Mät upp socker, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vispa upp äggen med en gaffel och tillsätt dem tillsammans med fettet. Rör samman så att allt blandar sig, men inte mer.

3. Skrapa ned smeten i formen och fördela bären. Ställ direkt in formen i den uppvärmda ugnen, grädda på mittfalsen i ca 30 minuter. Låt svalna och skär upp i rutor. Du bestämmer storleken själv men ca 12 stycken är lagom.


46 Bärmuffins

ca 12 st:

200 g mandelmassa, 50 g rumsvarmt smör eller margarin, 2 ägg, 1 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

färska hallon eller blåbär

Ugn: 200°

Gör så här:

1. Riv mandelmassan grovt och rör samman med matfettet till en smidig smet.

2. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning. Blanda samman mjöl och bakpulver, och rör ner det i smeten.

3. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar. Lägg ca 1 msk färska bär över.

4. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem mitt i ugnen 10&endash;12 minuter eller tills de har fått fin färg och känns torra. Sikta eventuellt över lite florsocker strax innan de ska serveras.


47 Vetebröd bullar.

40 småbullar eller 4 längder.

150 gr. smör eller margarin, 5 dl. mjölk, 50 gr. jäst för söta degar, 1 dl. socker, 1/2 tsk. salt, 2 tsk. krossad kardemumma850 gr. vetemjöl.

Fyllning:

100 gr. rumsvarmt smör eller margarin, 1 dl. socker, 2 msk. kanel

Till pensling.

1 ägg. hackad mandel eller pärlsocker,

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 ° ( fingervarmt ).

2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.

4. Tillsätt mjölet, men spar en 1/2 dl till utbakningen.

5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

7. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.

Bullar.

Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

9. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen i 200°, ca 20 minuter.

10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


42. Morotskaka.

2 st ägg, 2 dl socker vispas tillsammans, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1/4 tsk salt, 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk ingefära, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 2 dl riven morot, 1 dl avsvalnat margarin.

Bakas i 175 grader i ca 45 minuter.


 

 

Copyright © Anne-Marie Andersson 2010-2018.